Blog

23 februari 2021

Sometimes you just need a hug.

Wat een heerlijke maand met de warmste 21e februari ooit! Een cadeautje zo op mijn verjaardag. In plaats van sneeuw en ijs, dat vorige week nog de straten bedekten, een heerlijk lentezonnetje en een picknick aan het water! Ik heb genoten!

De afgelopen weken heb ik een aantal bijzondere mensen ontmoet. Voor vervangend werk heb ik in een verzorgingstehuis meegelopen als gastvrouw. Bij dementerende ouderen mocht ik mijn knutsel kunsten laten zien, waarbij de meesten me aankeken alsof ik van het padje was. Maar gelukkig waren er ook een aantal ouderen die mijn knutsels erg mooi vonden en deze in hun kamer ophingen. Wanneer ik daarvan naar huis ging overkwam me toch een gevoel van verdriet en ook blijdschap. Deze mensen hebben een mooie leeftijd, veel meegemaakt en wanneer ze een verhaal vertelden, konden ze zo weer opleven alsof het gisteren was gebeurd. Ze hebben geen idee, maar brachten een grote glimlach op mijn gezicht.

Zij worden nu verzorgd, omdat ze dat zelf niet meer kunnen. Opgesloten op de afdeling, af en toe een wandelingetje. Door de maatregelen mag er ook niet veel meer. Het is mooi dat er een plek is waar ze verzorgd kunnen worden en dat familie op bezoek mag komen. Respect voor de vrijwilligers die er toch een feestje van weten te maken. Zo zijn ze toch een beetje minder eenzaam. Deze mensen zijn fysiek niet eenzaam, ze hebben andere bewoners om hun heen. Door de dementie kunnen ze wel in hun eigen wereldje leven en letterlijk alleen maar uit het raam staren.

Eenzaamheid kan ook bij ons er juist nu insluipen, thuiswerken, sportscholen dicht, horeca dicht, er zijn weinig mogelijkheden tot sociaal contact. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring, anderen kunnen niet aan je zien of je je eenzaam voelt. Het kan iedereen overkomen, durf om hulp te vragen als je het even niet meer weet. Er zijn mogelijkheden om in contact te komen met anderen. Face time, vrijwilligerswerk, een maatje of een chat. Geef het aan, praat met iemand. Eenzaamheid maakt ongelukkig, de leegte kan leiden tot een negatieve spiraal, waarbij je straks niet meer aan wilt ontsnappen.

Wij mensen zijn sociale dieren, willen juist gevoelens delen, sommige dan 😉 elkaar steunen of gesprekken te voeren. Er voor elkaar zijn, van elkaars aanwezigheid genieten. Gezelligheid! Daar hebben we behoefte aan!

Blog
Over Famui Tha-in

Deel jouw mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *